Orthomoleculaire geneeskunde

Wat is orthomoleculaire geneeskunde?

Bij orthomoleculaire geneeskunde gaan we er van uit dat het lichaam zichzelf herstelt, wanneer de omstandigheden optimaal zijn. Daarbij staat niet het bestrijden van de ziekte of de symptomen ervan met medicatie voorop. We zoeken bij mensen met (chronische) klachten naar de onderliggende oorzaken. Ook wordt er gekeken naar wat er in het lichaam ontbreekt aan essentiële stoffen, zoals vitaminen en mineralen, waardoor het lichaam zichzelf niet meer herstelt.
De orthomoleculaire aanpak is dus een van het behouden en ondersteunen van het lichaamseigen herstelvermogen. De orthomoleculaire geneeskunde vult hiermee de reguliere geneeskunde aan.

Nog niet zo lang geleden ging men ervan uit, dat de genen (DNA) waarmee je wordt geboren volledig bepalen hoe je lichaam functioneert. Steeds meer onderzoek laat echter zien dat de kans op gezondheid of ziekte niet alleen in onze genen zit. Juist de epigenetische factoren; voeding, beweging, stress, milieuvervuiling etc., beïnvloeden vaak welke genen tot uiting komen en welke niet; of we ziek worden of juist gezond blijven. Het blijkt dat aandoeningen zoals diabetes, hoog cholesterol, hoge bloeddruk, spijsverteringsklachten en auto-immuunaandoeningen etc. vaak tot uiting komen onder invloed van onze leefstijl.

Door het aanpassen van de leefstijl (voeding, natuurlijke supplementen, beweging en stressvermindering) proberen we de genen te beïnvloeden. Zo behoud je je gezondheid en stel je je lichaam in staat om zichzelf te herstellen wanneer dat nodig is.